SINT-JANS HOSPITAAL "SINT-URSULA RELIEKSCHRIJN" VAN HANS MEMLING


"SCHEDELRELIEKEN VAN SINT-URSULA EN DE 11000 MAAGDEN".
HOE KOMEN ZE HIER TERECHT? 1156 OPGRAVINGEN IN KEULEN 1280 ELISABETH VAN SPALBEEK WAS BETROKKEN BIJ VERZAMELEN VAN DE SCHEDELS, DEZE ELISABETH OVERLEED IN HERKENRODE WAAR NU NOG 18 RELIEKHOOFDEN BEWAARD WORDEN. 2005. DE KATHEDRAAL VAN HASSELT NEEMT 27 SCHEDELS IN BEWARING. BEZICHTIGING OP AANVRAAG.

 

SINT-URSULA-BASILIEK "DE GOUDEN KAMER" DEZE BASILIEK ONTSTOND TUSSEN 1106 EN 1135 OP DE URSULA PLATZ. IN DE KERK ZIE JE DE MARMEREN URSULA-SARCOFAAG, OP 31 PANELEN VOLG JE "DE LEGENDE VAN SINT-URSULA". ACHTER HET ALTAAR VIND JE “HET GOUDEN URSULA-SCHRIJN" EN MIS ZEKER NIET "DIE GOLDENE KAMMER". DEZE GELIJKT OP EEN GROOT SCHRIJN BEDEKT MET ONTELBARE GEBEENTEN EN SCHEDELS, GESCHIKT ALS GROTE ORNAMENTEN. NAAST 70 MENSELIJKE SCHEDELS ZIJN ER NOG 122 BORSTBEELDEN UIT HOUT EN ZILVER VERSIERD MET RIJK TEXTIEL EN JUWELEN. DE OUDSTE BEELDEN KOMEN UIT DE DERTIENDE TOT ZEVENTIENDE EEUW. BEZICHTIGING OP AFSPRAAK.

 

     

AURELIUS AUGUSTINUS BASILIEK VAN SINT-PIETER. DE RELIEKEN VAN SINT-AUGUSTINUS RUSTEN ONDER HET HOOFDALTAAR BIJ HET SCHITTEREND WIT-MARMEREN HOOFDALTAAR.

 

"HEILIGENBEELD VAN ANGELA MERICI" IN DE SAN-PIETRO. HET BEELD IS VAN CARRARISCH MARMER, 6 METER HOOG, KREEG HET ZIJN PLAATS IN DE KOEPEL. HET URSULINENKLOOSTER VAN ROME BELASTTE ZICH MET DE UITVOERING VAN HET PROJECT. MERE SAINTE-CLAIRE EN DE RECTOR VAN HET KLOOSTER, KANUNNIK RICHAUDEAU NODIGDEN AL DE URSULINEN VAN GANS DE WERELD UIT OM DE UITVOERING MOGELIJK TE MAKEN. KARDINAAL PROTECTOR, PATRIZI GAF AAN DE BEELD­HOUWER GALLI IN 1866 DE NODIGE RICHTLIJNEN MET TEKST. "S. ANGELA MERICI VIRGO PARENS ET MAGISTRA SOCIETATIS VIRGINUM A S.-URSULA."

 

IN 529 STICHTTE BENEDICTUS DE BENEDICTIJNERORDE OP DE MONTE CASSINO. DE TWEEDE WERELDOORLOG VERWOESTTE BIJNA GANS HET BREED OPGEZETTE KLOOSTER, LATER WERD HET IN ZIJN OORSPRONKELIJKE STAAT HERSTELD. DE DOM IS VAN EEN GROTE RIJKDOM. HET KLOOSTER BEZIT EEN WAARDEVOL ARCHIEF EN EEN BELANGRIJKE BIBLIOTHEEK. IN DEZE SITE LIGT HET PELGRIMSOORD OP DE MONTI DI VARALLO SESIA MET ZIJN 50 KAPELLEN. DE EERSTEN WERDEN GEBOUWD IN 1486, BESCHILDERD MET BIJBELSE TAFERELEN EN VERDER IN BEELD GEBRACHT MET 500 LEVENSECHTE POLYCHROME BEELDEN. VARALLO WAS EEN GELIEFD PELGRIMSOORD VAN ANGELA MERICI. EEN VAN DE KAPELLEN IS GEWIJD AAN DEZE ITALIAANSE STICHTERES DIE UIT BESCHEIDENHEID DE NAAM VAN SINT-URSULA VERKOOS VOOR HAAR COMPAGNIE.

 

Terug


Naar boven
- Startpagina - Bedankt